PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sagopa Kajmerin En Son Röportajılari Burda Son Updated:| 17/06/10

ReDCoDe
05-17-2008, 07:56 PM
Sagopa Kajmer ft Kolo Hain 2009 Video icin tiklayiniz. ([Only Registered Users Can See Links])

Sagopa Kajmer Blue Jean Röportajı

[Only Registered Users Can See Links]

Blue Jean’in Sagopa Kajmer ile yeni albümü Şarkı Koleksiyoncusu üzerine

gerçekleştirdiği röportajı Nisan ayı sayısında.

Source: Melankolia Müzik

Turka özel: Sagopa Kajmer ile Röportaj

Kimileri ona rapci dedi, kimileri sahir.. Liriklerindeki ayricaligi muzigindeki insani baglayan tutkusuyla bilir onu sevenleri… Yazdigi her satir gizemliydi sanki, Rapi bir sairden dinlerdik onun sayesinde…
Iste Sagopa Kajmer…

Hollanda’daki sevenleri onu hep uzakdan takip etti.Avrupa konserleride olmasaydi sevenleri onsuz kalacakdi. Biz Magazine Turka olarak sevenlerinin merak ettigi sorulari sorduk. Yogun olmasina ragmen o bizi kirmadi ve sorularimizi cevapladi.
Magazine Turka farkiyla Sagopa Kajmer, Turka Konuk kosemizde konugumuz oluyor ve iste Sagopa Kajmer…
Ali Eren – magturka.com

[Only Registered Users Can See Links] MagTurka: Ilk basta herkesin merak ettigi bir soruyla baslamak istiyoruz. Liriklerini yazarken nelerden ilham aliyorsunuz ?

Sagopa : herşeyden her bir materyalden,hayatımdan ve herkesin hayatından.yaşadıkça yazabiliyoruz.ilham hayatın kendisidir zaten.sana her konuda hisler ve duygular verebilir.sen de yazarsın beğenmezsen karalarsın.ama mutlaka hayat sana yazdıracak bir iki kelama sahiptir.yazmak tamamen kalbin işi.oradan ne geçerse kağıda onlar düşüyor.

MagTurka: Peki altyapi muziklerinizi nasil hazirliyorsunuz, ilham aldiginiz yerler varmi?

Sagopa: tamamen kendi duygularıma gore müzik yapıyorum.melodilerden yola çıkıyorum.eğer melodic birşeyler istemiyorsam ona gore ritimsel bir kurgu planlıyorum.ilhamım hayat.müzikleri yaparken ilk once müziği bin kere dinliyorum.eğer içime sinmezse duygu yüklüyorum içine.eğer ne kadar yüklersem yükleyeyim içime yine de sinmezse bilgisayarımdan siliyorum.mutlaka beni yakalamalı müzik.ben müzik konusunda çok fazla hassasım.öncelikle sagopa kajmer müziği olmalı.o çok önemli.yani, melankolik ve duygulu aynı zamanda nameli olmalı.müzikte sesim yokken etki yapmalı ki ben geldiğimde ortaya eser çıksın.

MagTurka: Yeni cikarmis oldugunuz bir album var, ‘Şarkı Koleksiyoncusu’ bu album digerlerinden biraz daha farkli, bu farklilik nedir?

Sagopa: şarkı koleksiyoncusunun farkı daha once internetten bedavaya dağıttığım şarkılardan oluşturulması.özel bir çabam yok bu albümde.sadece şarkılar boşa gitmesin bilmeyenler de olabilir maksadıyla yapıldı.tek bir albümde hepsini topladım.battle rhyme dediğimiz stilden sözler de var içinde.sonuçta bu album sagopa kajmerin farklı duygularına ev sahipliği yapıyor.çok eski şarkılarım da var orada.vokallerini bile değiştirmedim.aslına sadık kaldım şarkıların.nitelikli ve koleksiyoncular için tasarlanmış bir album.zaten çok satmasını da düşünmüyorum.dileyen arşivine katsın diye yaptım.ama yine rap listelerinde zirvede.şarkıların eski ya da yeni olmasından ziyade insanlar sagopa kajmer albümü olsun da ne olursa olsun mantığındalar.beni de burası ilgilendiriyor.onlar diler ben de yaparım hep.bu senelerdir böyle.

MagTurka: Sizin en begendiginiz albumunuz hangisi?
Sagopa:kötü insanları tanıma senesi çok farklı benim için.diğer albümlerim de yaptığım yıllardaki yaşadıklarımdan ötürü çok özeller.hepsi ayrı dünyalar.bu soru da zor bir soru.

[Only Registered Users Can See Links] MagTurka: Sizin icin en anlamli ve soylemeyi sevdiginiz parca hangisi?
Sagopa: baytar,ben hüsrana komşuyum,şikayetname,ateşten gömlek.aslında birçok şarkımı çok seviyorum.söylerken haz aldığım şarkılarım çok.yıllara gore de farklılık gösteriyor.

MagTurka: Rap muzigi disinda dinlediginiz muzik turleri varmi?

Sagopa: her türden müzik dinlerim.ama funk-jazz-soul-newage-krauftrock,postrock-indie,deep ve progressive house. Vs vs..bunlar hoşuma gider.ben bir müzik adamıyım ve arşivimde ne kadar album olduğunu da bilmiyorum.diyebilirim ki türkiyede en büyük arşivlerden birisine sahibim.gerisini siz hesab edin.
MagTurka: Herkesin bildigi son yillarda rap muzigi Turkiyede buyuk bir cikis yakaladi, Turkiyedeki Rap hakkinda ne dusunuyorsunuz?

Sagopa: kime gore ve neye gore yol katetti bilemem.bence rap Türkiyede gayet itici bir halde.rapcilerin rap dinlemesi umrumda değil.dış dünyadakiler nasıl bakıyor o önemli.bana hep aynı şeyleri söylüyorlar.bu rap çok komedi vs ne lan bu vs…ben artık insanlara türkçe rapi övemem. çünkü ben övsem de onlara itici geliyor. gençler seviyor türk rapini. onlara heyecanlı geliyor. aynı yerde sayan bir gurubun kendine verdiği ayin gibi Türkiyede rap müzik. herkes bomba gibi geliyor ve bomba bir yerlerinde patlıyor. yine de işini emekle,saygıyla ve hakkınca yapan herkese desteğim. yeraltında rap yapan ve iyi yapan birçok iyi grup ve rapçi var.ama maddiyat onların önünü kesmiş. tabi bu durumda ben birşey yapamıyorum.bende 20 milyon lira aylıktan buralara geldim.herkes çalışacak ve herkes istediğine ulaşmak için çabalayacak.bu işi süründükçe güzelleşir ve ciddileşir. yıllarca süründüm ve şu an dinleniyorum.
MagTurka: Turkce rapde devamli dinlenen sizinde aranisinda bulundugu belirli kisiler var, diger rapcilerin devamliligini surdurememesi neden kaynaklaniyor?
Sagopa: lirikal ek***lik,müzikte duygu ek***liği ve oturmayan kişilik görüntüleri ve tabiiki başladığı yerdeki vaatlerini ileriye taşıyamamak,medyaya yenilmek ya da maddiyata eğilmek.birçoğu sert erkekti bu rapçilerin sonra şarkılarındaki lafları bir bir simit gibi yediler.hala ekserisi koltuk şavaşında.bilmiyorlar ki aslında koltuk felan yok..halk kendine has olanı seviyor. ne kendinden geçeni ne de kendini arayanı.sadece kendi gibi olanı seviyorlar.rap asla dilin erkekliği değildir.rapin delikanlısı da yoktur.rap senin ve dünyanın artık yaşlandığını gence anlatır ki ibretler olsun.ama kimse bu gibi kötü şeyleri irdelemek istemiyor.hayat ve para –ün şeker gibi tatlı oldukça acılıyı ne yapsınlar.görünen o ki herkesin eğlenceye ihtiyacı var.ama aslolan şu ki kimsenin eğlendiği felan yok.
[Only Registered Users Can See Links] MagTurka: Sizce insanlarin size bu kadar hayranlik duymalari ve dinlemeleri neden? Rapinizdeki en buyuk ozellik ve farklilik nedir?
Sagopa: Ben gerçeğim,ciddiyim ve şakasızım.ben gayet açıksözlü ve harbiyim.ben duygu satıcısıyım ve bu duygular bağımlılık yapıyor.uyuşturucu gibi .satıyorum ve bird aha satın almak istiyorlar.dinleyip tekrar dinliyorlar,konserler de de bağıra bağıra söylüyorlar.hepsinin tek amacı var.hissetikleri coşkuyu benimle ve arkadaşlarıyla paylaşmak. coşku müziğin en önemli kısmı.hayranlık yerini abi olgusuna bırakıyor.bir sure sonra sago değil yunus abi oluyorsunuz.bunun nedeni ise tamamen müzikle de olsa kurduğum sadık ve bir o kadar samimi yakınlık.onları o kadar seviyorum ki,onları öyle görmeye o kadar alıştım ki.işte onlar da benim açıklamakta zorlandığım bu hisleri yıllardır bana açıklamakta zorluk çekiyorlar.

MagTurka: Kariyerinizde keske yapmasaydım dediğiniz hatalarınız oldu mu hic?
Sagopa: Evet keşke hiç bir rapçi arkadaşım olmasaydı ve ben hiç birine album yapmasaydım.
MagTurka: bir dönem beraber çalıştığınız insanlar da bir süre sonra düşman haline gelebiliyorsizce neden?

Sagopa: Hırstan ve görmemişlikten.

MagTurka: Türkiye’deki rap camiasında da devamlı sürtüşme var. Neden hiç birbirine yardım edenler yok?
Sagopa: Hırstan ve görmemişlikten artı kibir.
MagTurka: Bir cok konser verdiniz yurtdisinda, Avrupadaki konserler ile yurticinde verdiginiz konserler arasinda farklar varmi?
Sagopa:tabiiki var yurtdışında gibi hissediyorum kendimi. Türkiyedeki kadar evimde hissetmiyorum.

MagTurka: Hollandayi nasil bilirsiniz?

[Only Registered Users Can See Links] Sagopa: Hollanda çok özgür bir yer.uzay gibi.evleri ve sokakları-caddeleri çok güzel.kutu gibi bir yer. Ama benim için artık fazla özgür bir yer hollanda.
MagTurka: Yeni konserleriniz olucakmi yakin zamanda Hollanda’da?
Sagopa: Belki olur bilemiyorum.

MagTurka: Hollanda’daki Turkler arasinda bircok hayraniniz var, Hayranlariniza demek istediginiz birsey varmi?
Sagopa: Hepsini çok seviyorum.
MagTurka: Hollanda’daki Turkler adina tesekkur ediyoruz, eklemek istediginiz birsey?
Sagopa: Beni dinlemeye devam etsinler,hepsine ayrı ayrı selamlar yolluyorum.

Kendisine tesekkur ediyoruz ve magturka.com olarak basarilarinin devamini diliyoruz..
Tesekkurler Sagopa…
Derleyen: Ali Eren
Resimler: [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

psmst_kafkef
08-12-2008, 06:12 PM

GoGirl Dergisi Mart ayı özel sayısında.
Melankolia Müzik

Rap’çilerin yüzde 99’u bana düşman benim tek mermi sıkmışlığım yok
Rap müzik dinleyip de Sagopa Kajmer’i tanımayan yok. Pop, rock, metal dinleyenler de onun şarkılarına kayıtsız değil. Sözlerindeki karamsar hava ve Türkçe’yi kullanışı hayranlarının hoşuna gidiyor. Merak edenler için gerçek adı Yunus Özyavuz (30).

Samsun doğumlu, İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı mezunu. Müziğe yerel bir radyoda DJ’lik yaparak başladı, 1998’de Kuvvetmira’yı kurdu, prodüktörlük yaptı. Gora filminin müziklerini yaptıktan sonra dinleyici kitlesi genişledi. Sagopa Kajmer, geçen hafta 17 şarkıdan oluşan yeni albümü "Kötü İnsanları Tanıma Senesi"ni çıkardı. Onunla yeni albümünü ve rap alemini konuştuk.

Müziğe başladığınız yıllarda protest bir tarzınız vardı. Zamanla sözleriniz aşk ve acı üzerinde yoğunlaştı. Bu değişim neden?

-Zamanında üniversitede okurken her gün eylemler oluyordu. Okula hep korkarak gittim. Birçok kez polisle tartıştım. Hem okudum, hem yoruldum. O dönemdeki şarkılarımda da bunlardan bahsettim. Şimdi farklı şeyler yaşıyorum. Yazdıklarım da o değişkenlikle yön buluyor.

Küfür içeren şarkılarınız da vardı. Zamanla bu sözler yok oldu. O bir moda mıydı?

-Önceden rapimin ağzı bozuktu. Sonra içimden bir ses "Böyle yapma" dedi. Argoda hálá ağırlığım var, ama küfre gelince, itici buluyorum. Artık olgunlaştım. Bu işi Amerika’daki gibi yapmak bir Türk için yersiz, bunu anlamak bana yardımcı oldu. Çiçek gibi yaz mis koksun.

Peki sizi sert şarkı sözleriniz için sevenleri kaybettiniz mi?

-Eski tarzın fanları zamanla bu tarza da kapıldılar. Hálá eski fanlarımı konserlerimde görürüm ve "Ölümüne Sago" bayraklarıyla bana destek verirler.

Birçok rapçi popçularla düet yapıyor. Bu duruma nasıl bakıyorsunuz?

- Herkesin yolu farklı. O kadar seçiciyim ki hemen hemen çalışmak istediğim hiç kimse yok diyebilirim. Rahmetli Barış Manço yaşasaydı kapısına gidip ona "Gönül Bağı’nı yorumlayalım üstat" derdim. Nur Yoldaş’la da çalışmak isterdim.

Gora filmine müzik yapmanız, bazıları tarafından popüler bir iş bulunarak eleştirildi?

-Cem Yılmaz’la sanat bizi tanıştırdı. Profesyonelce iş yaptık. Eleştirenleri biliyorum, bir baltaya sap olamamışlar, onların baltaları bir gazete köşesine denk gelen bir kalem olmuş; o da bir gün kırılır yanarlar hallerine. Ben, yaptığım işlerin ağırlığı oldukça hafiflemem.

Rap camiasında eğitim seviyesinin düşük olduğu söylenir. Siz ne diyorsunuz?

-Dinleyicilerin çoğu öğrenci. Ama rapi icra edenlerin çoğu okumamış. Kendini geliştireceğine milleti geliştirmeye çalışıyor, kelimeleri yalan yanlış kullanıyorlar. Dinleyiciler okuyor, onları daha çok motive etmek lazım, cahilce yoldan çıkarmak değil.

Rapte hep sözlü sataşmalar olur. Çoğu rapçinin hedefi de sizsiniz. Sizi sevmiyorlar mı?

- Çünkü ben gerçekten sağlam lokmayım, işimin eriyim, ehliyim. İnsanlar takmış bana ve eşime. Şu an rap yapanların yüzde 99’u bana düşman ve benim hiçbirine tek mermi sıkmışlığım yok. Zaten söylenenlerin büyük kısmını dinlemedim. Çünkü anneme, eşime ve aileme küfrediyorlar. Bunun sonu ağır olur. Onlar zamanı gelince dediklerinden ötürü utanırlar, ben adamı sessiz kalarak çatlatırım.

Ceza’ya ilk yıllarında destek verdiniz. Son zamanlarda ise hep dargın olduğunuz konuşuldu. Şu anda durum nasıl?

-Her şey zaman gibi geçti, geride kalanlar yaşanan anılar olarak kaldı. Ben bir kin içerisinde yüzmüyorum, sadece bazı haklarım var ve bu haklarıma taciz edene karşı savaşıyorum. Kimseye düşmanlığım yok. Ayrıca kimsenin var olmasında payım da olmadı.

Size 21. yüzyılın melankolik filozofu diyenler var. Katılıyor musunuz?

-Felsefeyi sevmem, o işin içinde şeytan vardır. Derviş olarak görülmeyi isterim. Melankolik olduğum doğru. Ben Yunus’un mirasını taşıyan herhangi bir yunusum, Muhammed’in geçtiği yolların tozuyum, tıpkı üstatlarım gibi.

Şarkı sözlerinizde din de işleniyor. Bu da bazı kesimler tarafından eleştiriliyor...

-Din hayatın temeli. Maneviyat dev saray. Kim neyi neden eleştiriyormuş? Hem onlara ne? Hepsine hidayet ve dosdoğru bir yol diliyorum. Keşke eleştirdikleri şeyin ne olduğunu anlayabilseler. Eleştirenler kulaklarında çıkan kılları alsın ve tırnaklarını kessin.

Yeni albümdeki şarkı sözleri için "Daha zor anlaşılacak" diyorsunuz. Neden bir şarkıcı sözleri daha zor anlaşılsın ister?

-Önceden albüme bilmedikleri kelimelerin açıklamalarını koydum. Baktım ki sözler hemen kavranıyor. Bu sefer albümde kelimelerin açıklamalarını vermedim. Sözlükler devreye girsin, biraz edebiyatın içine girsinler istedim. Aslında daha zor anlaşılmak diye bir şey yok, sadece yazdıklarımın üzerinde düşünmelerini ve farklı anlamlar çıkarmalarını istiyorum.

soluksuzrap_42
09-05-2008, 11:49 AM
Sagopa Kajmer Röportajı Pembe Gazete.

Rap dünyasında inanılmaz keyif veren müziği ve etkileyici sözleri ile binlerce hayranı olan Sagopa Kajmer’e bir kez daha teşekkür ediyorum bizleri kırmadığı için. Onun diğer rap sarkıcılardan nasıl da farklı olduğunu görmek istiyorsanız biran önce okumaya başlamalısınız:)
NevBahar: Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. İlk olarak sizi biraz tanımak isteriz. Kimdir Sagopa Kajmer? Bu isimi seçmenizin nedeni nedir?
Sagopa Kajmer:Adım yunus.Samsun doğumluyum.üniversite öğrenimime kadar samsunda yetiştim.sonra istanbul’a yüksek tahsilimi tamamlamak için geldim.o esnada müzik yaptım.albümler hazırladım.rap sahnesinde sagopa kajmer adını kullandım.1998 senesinden bu yana icraya devam ediyorum.bu ismi neden seçtiğimi bilemiyorum gerçekten,sanırım okuduğum risale den etkilendim.aslında çok daha enteresan durumlar da var ama konu uzamasın diyelim.
Nevbahar: Çocukluğunuzda da rap müziğe karşı ilginiz var mıydı?
Sagopa Kajmer:Ben çocukken tam bir rap canavarıydım.Daha çocukken ilk okul 3 de break dance showları yapıyordum.Annemin pikabıyla scratch yapıp onun özel koleksiyon plaklarını çiziyordum.bazen kendimi run dmc grubundan jam master jay sanıyordum.l.l.cool.j ve fat boys da benim için çok önemli isimlerdir.Onlarla rapi bugüne taşıdım.Etkiyi onlardan aldım.
Nevbahar: Peki neden rap müzik diyince insanların aklına her zaman küfürlü şarkılar geliyor. Sizin son parçalarınızı örnek alırsak sözleri çok güçlü, müziği zaten tartışmasız nefis…
Sagopa Kajmer:Bunu aslında bana değil küfredenlere sormak gerek.Ben küfrün iticisine çok karşıyım.Aslında argoya hiçbir lafım yok.Herkes diyorya günlük hayatımızda küfrediyoruz şarkılarda neden etmeyelim diye; günlük hayatta birbirlerine ana avrat söven insanlarsa diyeceğim yok.Çirkin bir şeyi savunuyorlar.Oysaki söz yazabilselerdi böyle olmazdı.Demek ki söz yazamıyorlar.Rapçiler bilinçsiz.Yani konuyu yanlış anlıyorlar.Rap demek küfür etmek demek değil.Küfürden beter eden sözler de yazılabilir.İlle de küfür etmekse amaç ben bir şey diyemem.Sonuçta ben bu yere geldiysem adam akıllı lirikalite ve mıknatıs misali müziğimle geldim.Amerikaya özenmemek lazım.Çünkü onlardaki düşünce özgürlüğü burada yok.Olsa da bizdeki muhteşem örf ve adetler onlarda yok.Kısacası bu iş kim nederse desin kültürle eş gidiyor.İlk önce şarkını ailene dinletebiliyor musun bunu kıstas alacaksın.Zaten arkadaşlarına dinletebilirsin ,onlar da ‘’aaa harika olmuş’’ diyebilirler ama şu da varki arkadaşlar sana fayda sağlamıyor.Güçlü olmak için güçlü yazmak şart.Ama bu gücün içinde küfür olamaz.Güçten düşürür küfür ama hakiki bir argo her zaman güldürür de eğlendirir de üzer de.
Nevbahar: Türkiye’de rap müziğin geldiği noktayı nasıl görüyorsunuz? Ve diğer rapçilerden sizi ayıran farkı bize söyleyebilir misiniz?
Sagopa Kajmer:Yunus Özyavuz olmam beni herkesten ayırıyor.Çünkü ben sınır tanımıyorum.Benim herhangi bir takıntım da yok.Yani şu olacağım bu olacağım diye.Belki de hırs konusunda sıfırım.Hiç hırslı değilim.Bende disiplin var kibirden uzak yaşıyorum.Belli takıntılarım yok.Bu nedenle ben farklıyım.Beni diğer rap yapanlardan ayıran önemli şeyler benim kendim olmam,Amerikaya özenmemem,illede örf ve adet demem ve tabiî ki kalemimin gücü.Herşeyimi kendim yapmam çabası.Türkiyedeki rap hakkında konuşmak istemiyorum.Çünkü kimsenin yaptığı rapi dinlemiyorum.Birgün rap yaparlar ve kendileri gibi olurlarsa umarım dinlerim.Ben taklit işlerden nefret ediyorum.
Nevbahar: Peki Türkiye’de rakip olarak gördüğünüz rap sanatçıları var mı?
Sagopa Kajmer: Yok.Kimse umrumda değil.Kendi kulvarımda ben tekim sanırım.Benim stilimde bir adam bulamadım.Ne nakaratı olan ne müziği ne de sözü benim gibi olan bir adam daha yok.Rakibim yok bu anlamda.
Nevbahar: Rap Tarzı dışında dinlediğiniz müzikler var mı? Orhan Gencebay dinlediğinizi duymuştum yanılmıyorsam. Başka kimleri zevkle dinliyorsunuz?
Sagopa Kajmer: Müzikte belli bir şeye bağlı değilim.İyi olan müzik,dinlenilebilir müzik vs.ben müzik [Only Registered Users Can See Links]***opat_sagopa_kajmer.jpgadamıyım zaten her saniyemde aklımda ezgiler var melodiler ve lirikler var, uçuşuyorlar.O nedenle dinlemeyi aştım ben.Her an icradayım,düşüncelerdeyim.
Nevbahar: Peki, müziğinize eleştiriler geliyor mu? Geliyorsa bunu nasıl karşılıyorsunuz?
Sagopa Kajmer: Gelmez mi? Hep geliyor, maneviyatı kullandığım söyleniyor kimilerince, bazıları çok yumuşak bazıları da sahte buluyor.Tıpkı benim onları düşündüğüm gibi.Gerçekten sahte olan insanlar zaten eleştirecek yer arar.Gerçek olmak ve harbi davranmak gerek.Bunun haricinde kim ne derse desin ben gerçeğim.İster dinlerler ister dinlemezler.Benim inanın hiç umrumda değil.Artık dünya umrumda değil.Geçici olan şeyler için aklımı yormuyorum.
Nevbahar: Biraz eşinizden bahsedelim, onun da ismi Kolera… Neden bu ismi seçti ya da seçtiniz?
Sagopa Kajmer: Ona sorun bana değil.
Nevbahar: Kolera ile beraber sizi görsel basında olsun ekranlar da olsun sıkça göremiyoruz. Geçtiğimiz bölümlerde Beyaz Show’da izledik sizi. Ekran önüne çıkmamak sizin tercihiniz mi?
Sagopa Kajmer:Evet. Ekranları sevemedim bir türlü.Hiç işim hakkında sormazlar bana hep magazinel sorarlar.Ama hala adımı söylemekten aciz hepsi.Biri bana beyaz gibi sagopa kajmer olduğum için ve müzikal yönüm için gelirse ben de desteklerim ama tv’ler gerçekten garip.
Nevbahar: Kitap yazdığınız hakkında duyumlar vardı ne oldu son gelişmeler? Kitap çıkartacak mısınız? Neleri kapsayacak kitabınız?
Sagopa Kajmer:Ben yazar değilim.Yazarsam ve bitirebilirsem haber veririm.Şu anda zevk için karalıyorum.Manevi bir şeyler olduğu için uzunca zaman alıyor.Hikaye anlatmıyorum yazdıklarımda, manevi şeyler yazıyorum.
Nevbahar: Peki, yapım aşamasında olan yeni projeleriniz var mı? Ya da yeni bir albüm hazırlığı?
Sagopa Kajmer:Birden çok proje var ama şimdilik açıklamam yanlış olur.Güzelce albümler için beklesin herkes güzelce.
Nevbahar: Sevgili Sagopa, bize vakit ayırıp sorularımı yanıtladığın için çok teşekkür ediyorum. Parçalarını zevkle dinlemeye devam diyorum. Kadınlar kulübü üyelerimize ve Pembe Gazete okurlarımıza son olarak demek istediklerin varsa alalım? Küçük bir not eşin Kolera’yı da sitemizde görmek isterdik doğrusu:)
Sagopa Kajmer:Eşim de gelir birgün siteye.Kadınlar kulübüne sevgilerimle.

ReDCoDe
06-23-2010, 12:16 AM
Şarkı Koleksiyoncusu adlı yeni albümüyle gündeme gelen ünlü rapçi Sagopa Kajmer (Yunus Özyavuz) dine yönelişini nasıl açıklıyor? Hangi alim ve evliyalara ilgi duyuyor? Müziğini dinlemeyi bırakanlara ne diyor? Orhan Gencebay’ı neden çok önemsiyor? Rapçi Kolera (Esen Güler Özyavuz) ile evlilikleri nasıl?

'Rap’in krallarından geçtim, gönül sultanlarına bağlandım’ diyorsunuz. Bir cemaat çevresiyle ilişkiniz var mı?

Bu alacalı bulacalı hayat çorbasının içine ne kaşıklar dalıyor, lakin çorba bitmek üzere. Gönül sultanları hem kalbin hem de zihnin gerçek sahipleridir. Kalpte feraha yollar açarlar, fikirleri ve özlü sözleri, mükemmel edep ve ahlak göstergesidirler. Hayatın anlamı, eften püfteni kovalamayla yakalanamaz. Her şey Hak’tan gelen yek doğruya dayanır. Eğer o doğruyu sen bilemediysen, işte o gönül sultanları sana en güzel rehber olur. Atasözü dediğimiz o muhteşem cümlelerin yüzde 99’unun o gönül sultanlarından çıktığını kim biliyor? Bir cemaate... Evet dahilim. İçinde Hak olan her cemaat bu Yunus’un cemaatidir. Dayanağı ayet-hadis olan her şey benim cemaatimdir.

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Abdülkadir Geyláni, Ahmed el Bedevî, Hasan-ı Basri, Ahmed er-Rufai, Bişr-i Hafi gibi alimlerden etkilendiğinizi söylüyorsunuz. Sizin İslami yönelişiniz hangi düzlemde? Bir tek tasavvufla mı ilgileniyorsunuz?

Adını andığınız muhteşem zatlar gerek hayatlarıyla gerek ortaya koyduklarıyla benim telaffuz edemeyeceğim değerdeler. Ben bu ilerleyişte bir mürşid-i kamil’in önder olduğunu biliyorum. Eğer tek başına bir yolda yürümek istiyorsanız bu ancak bildiğiniz E-5 yoludur. Ben tasavvuf bayrağını hayatımın merkezine diktim. İnsanlar ‘Yahu kafayı mı yedin buralara kadar geldin, şimdi ne gerek var bu işlere’ diyorlar. Ben ‘buralara getirildiğimi’ savunuyorum.

Şarkı sözleriniz müthiş bir etki uyandırıyor. Özellikle gençler arasında fanatik hayranlarınız çok. Bu durumdan ötürü sorumluluk hissediyor musunuz?

O kadar büyük bir sorumluluk ki bu, hiç hata affetmez. Rabbime hamdolsun bana kalemi konuşturma yetisi vermiş. Kalpten geleni kulak neden reddetsin ki? Eskiden çok hatalar yaptım, basit şeylerden bahisler açtım. Ama dört senedir artık herkes beni anladı. Anlamayan ve hala kuyumu kazanlar var ama bilmiyorlar ki en son kürek onları gömmek için görev başına geçecek.

Orhan Gencebay’ı çok önemsiyorsunuz. Tamamıyla farklı tarzlarda müzik yapıyorsunuz oysa?

Orhan Gencebay müziği apayrıdır. Hem duygusu, sözü ve müziği bütündür. Orhan Gencebay bir kişilik göstergesidir. Doğruluk, edep, ahlak, tevazu... Üstadı seviyorum. Orhan Gencebay’ın tasavvufa ve maneviyata bakışını da sağlam ve güzel görüyorum.

Daha ziyade Divan şiiri ya da Tasavvuf şiiriyle ilgileniyorsunuz yani?

Pek tabii ki çok seviyor ve ilgileniyorum. Edirneli Kabuli Efendi’den tutun da İsmet Garibullah’a, Erzurumlu İbrahim Hakkı’dan Aziz Mahmut Hüdai’ye, Yavuz Sultan’dan Yunus Emre’ye, Geylani’ye birçok sevdiğim ve ilgilendiğim zat var. Onlar ayrı dünyalar.

Sizin dine yönelişiniz, yakın çevrenizde ve takipçilerinizde bir değişikliğe yol açtı mı? Size yakınlaşanlar, sizden uzaklaşanlar oldu mu?

Onlar beni terk ettikçe kendimi Hacı Bayram Veli kıssasındaki gibi gördüm. Ailem de dini tavrıma pek sıcak bakmadı, kabullenmeleri zor oldu. Açıkçası umurumda değil, ben öldükten sonra toprak altında yardımcım kimse olmayacak. Bana ‘sevenlerini çoğalt’ şeklinde bir emir gelmedi. Eğer ki din -maneviyat beni insanlardan uzaklaştıracaksa onlardan ışık yılı uzakta olmaya varım. Beni diğer dinlerin mensupları da dinliyordu, bazıları dinlemekten caydılar. Yapabileceğim bir şey yok. Doğrularımı değiştiremem.

İslami kesimden yeni dinleyiciler kazandınız fakat?

Tabii ki kitleler halinde peşimden gelen İslami kesim de var. Ben bir din adamı ya da hoca değilim ama emr-i bil ma’ruf’un standardı ya da mevkii yoktur. Güzel tebliğ her zaman iyidir. Zaten şarkılarım çeşitli. Aşık olanlar da, hayattan sıkılanlar da dinlerler.

Rap müzik yapısal olarak sert. Şarkı sözleriniz de sert. Bu şiddetin fonksiyonu ne?

Şiddetten ziyade haykırış desek daha doğru olur. İnsanlara yumuşacık anlatırsan senin öfkeni tanıyamazlar, çok sert anlatırsan içindeki kendi halinde takılan mütevazıyı göremezler. Dozunu ayarlamalısın, teraziyi dengelemelisin. İnsana öfke verilmiş ki sabrı tatsın. İnsana tevazu verilmiş ki kalplerde yayılsın. Benim sözlerim sert ama kalbi yumuşatan cinsten.

Bu ‘diss’ olayı nedir?

Birinin birtakım özelliklerini beğenmezsin onu yerersin. Bir nevi şiirdeki hiciv-reddiye gibidir. Doğru yapılırsa etkilidir yanlış yapılırsa kişi kendini düşürür. Diss aslında pis bir şeydir. Çok özel konulara girildiğinde çirkin bir hal doğar. Ben cümlelerden silahlar yapıyorum, kurşunlarım nefesim oluyor ama kimse ölmüyor. Maalesef ülkemizde diss hadisesinin cılkı çıkmış durumda.

Diss’lerden başınıza herhangi bir şey...

Benim onlarca davam var mahkemede bu diss’lerden dolayı. Ama bana yapılanlardan dolayı. Herkesin bir sınırı var ve bu sınır aşılırsa ortaya tatsız şeyler çıkar. Mahkemeye veriyoruz ki susulsun.

Sizin agresifliğinizde Karadenizliliğin de etkisi olduğu söyleniyor. Doğru mu?

Var tabii ki. Normalde agresif değilim, gayet ılımlı bir karakterim var. Ama benim de sinirlendiğim ve insanları kırdığım olmuştur. Genelde hep gülerim ve espri yaparım. Bunlar sünnettir, Peygamberimizden öğrendiğimiz tutumlardır.

Pesimizm ve melankoli... Bu ikisi gündelik hayatınızda da var mıdır?

Her zaman vardır. Bu ikisi yoksa bu yakıştırmaları kullanmazdım ve tema olarak sunmazdım.

Kolera’nın sadece hayat arkadaşınız değil aynı zamanda ruh eşiniz olduğunu ifade ediyorsunuz. Herkes aranızdaki bağın nasıl olduğunu, nasıl tanıştığınızı merak ediyor.

Biz 1998’den beridir arkadaşız. Manevi anlamda ikimizde aynıyız. Onu dost olarak, sığınak olarak görüyorum. Müzik konusunda da gün geçtikçe muhteşemleşiyor. Söz yazma açısından bana kalırsa zirve. Ona karşı hislerim aşktan da farklı bir nitelikte.

İki rapçinin evliliği nasıl gider? Ev işlerine yardım eder misiniz mesela?..

Biz evde harikayızdır, aman nazar değmesin. Güzel yemek yaptığıma inanıyorum ve Kolera da bu konuda hemfikir. Yemekleri bir o yapar bir ben yaparım. Genelde erkeklerin temizleme şekli kadınınkine uymaz. O nedenle ben bir yerin tozunu aldığımda ‘Ohoooo böyle toz mu alınır?’ filan der. Ev işlerinin üstadı odur. Akşam olunca kıssalar anlatırız birbirimize. Tasavvuftan konuşuruz. Bazen saatlerce ilim meclislerini dinleriz. Filmler izleriz. Güzel arkadaşlarımız ziyaretlerimize gelir. Kolera bana yardımcıdır, ben ona. Onun ehliyeti var, benim yoktur mesela.